Kategorie: Wszystkie | Candy | Decoupage | Impresje | Moja muzyka | kuchnia | wyróżnienia
RSS
czwartek, 29 października 2009

Otrzymałam podwójne przemiłe wyróżnienie dla Konwaliowego Pola. Te wyrazy sympatii nadeszły od Jagodzianki http://blogowanko-jagodzianka.blogspot.com/

wyroznienie

oraz od Ivonn http://swiativonn.blogspot.com/.

wyróznienie

 

Dziękuję serdecznie ! :-)

Przekazanie tego wyróżnienia dalej zajmie mi troche czasu, bo wśród odwiedzanych przeze mnie blogów nie ma już prawie takich bez wyróżnień. ;-)

20:29, konwaliowe_pole , wyróżnienia
Link Dodaj komentarz »
czwartek, 15 października 2009

Popełniłam kolejny słoik. Tym razem z Klimtem. Żółte tło i złote zawijasy domalowałam sama.

Ale się posypało :0)  Bardzo Wam dziekuję, że tu do mnie zaglądacie.

Tym razem tą miłą niespodziankę otrzymałam od Ani-Ach 1974:

http://decuhobby.blox.pl/2009/10/Kolejne-wyroznienia.html

 

wyróznienie

 

Muszę się zastanowić komu dalej je przekazać.

11:19, konwaliowe_pole , Impresje
Link Dodaj komentarz »

Mój blog dostał wyróżnienie.

Dziekuję Argillae za tą miłą niespodziankę :)

http://argillae.blogspot.com/2009/10/o-rany.html#comments

wyróznienie

 

11:13, konwaliowe_pole , Decoupage
Link Dodaj komentarz »
sobota, 10 października 2009

Ostatnio szukałam w necie przepisów na dipy. Trafiłam na stronę: http://www.w-spodnicy.pl/Tekst/Przepisy/525842,1,Przepisy-na-dipy-z-ogorkow-pomidorow-anchois-i-inne.html

Poniżej kopiuję parę przepisów z w/w strony. Mam zamiar je jutro wypróbować. No, może nie wszystkie na raz, ale z czasem postaram się sprawdzić każdy z tych dipowych przepisów.

"Dip z anchois

Składniki: 50 g filetów z anchois, 200 g twarożku homogenizowanego, 100 ml jogurtu, 2 ugotowane żółtka, sok z połówki cytryny, sól, pieprz.

Najpierw należy posiekać anchois, żółtka przetrzeć przez sito, następnie zmiksować jogurt, twarożek, anchois i żółtka. Na końcu doprawić pieprzem i solą.

Wariant: zamiast anchois można przyrządzić dip z filetami śledziowymi.

Dip z tuńczyka

Składniki: 200 g tuńczyka z puszki, 150 ml jogurtu, 1 łyżka majonezu, 1 łyżka kaparów, 1 mała czerwona cebula, sok z 1 cytryny, sól, pieprz.

Tuńczyka należy odsączyć z sosu, a cebulę drobno posiekać. Następnie zmiksować składniki.

Wariant: zamiast tuńczyka można użyć łososia.

Dip z rokpolu

Składniki: 50 g rokpolu, 200 ml jogurtu, 1 łyżka soku z cytryny, sukier, sól, pieprz.

Najpierw kroimy ser na kawałki. Miksujemy go z jogurtem i sokiem cytrynowym, następnie doprawiamy.

Dip z pomidorów

Składniki: 50 g koncentratu pomidorowego, 200 g twarożku homogenizowanego, 100 ml jogurtu, ząbek czosnku, parę kropli sosu chili, 1 pęczek koperku, sól, pieprz.

Czosnek obieramy i zgniatamy, a koperek drobno kroimy. Po zmiksowaniu wszystkich składników doprawiamy solą.

Dip z orzechów

Składniki: 100 g orzechów włoskich, 100 g twarożku homogenizowanego, 100 g majonezu, 100 g selera naciowego, sok z połówki cytryny, sól, pieprz.

Seler myjemy i kroimy na kawałki, a orzechy obieramy z łupin. Następnie wszystkie składniki miksujemy i doprawiamy.

Dip z awokado

Składniki: 2 awokado, 200 ml jogurtu, 1 posiekana cebulka, 1 łyżka oliwy, 1 łyżka pokrojonej zielonej pietruszki, 4 łyżki soku z cytryny, cukier, sól, pieprz.

Awokado należy obrać, przekroić i usunąć pestki. Następnie skropić miąższ sokiem z cytryny. Zmiksować z pozostałymi składnikami i doprawić.

Dip z ogórka

Składniki: 100 g ogórków, 200 ml śmietany, 2 łyżki startego chrzanu, 3 łyżki drobno pokrojonych ziół ( zielona pietruszka, koperek, szczypiorek), cukier, sól, pieprz.

Najpierw należy obrać ogórki, przekroić i usunąć z nich nasiona. Miąższ pokroić na kawałki, zmieszać ze śmietaną, dodać chrzan , zioła i doprawić.

Dip z buraka

Składniki: 1 ugotowany (lub marynowany) burak, 1 łyżka kaparów, 200 ml jogurtu, 1 łyżka czerwonego octu winnego, 1 łyżka musztardy, 1 łyżka koncentratu pomidorowego, cukier, sól, pieprz.

Buraka nalezy pokroić w kostkę i zmiksować z kaparami, jogurtem, octem winnym musztardą, koncentratem pomidorowym. Na końcu należy doprawić dip cukrem, solą i pieprzem."

15:13, konwaliowe_pole , kuchnia
Link Komentarze (3) »
wtorek, 06 października 2009

Wracają do mnie jak bumerang.

Zaczęły mnie prześladować jeszcze w liceum (Niedźwiecki w swojej Liście Przebojów Programu Trzeciego zaczął puszczać piosenki The Cure, a Tomasz Beksiński puścił w radio ich całą płytę {wszyscy siedzieli wtedy z włączonymi radio-magnetofonami kasetowymi marki Grundig i nagrywali}. Ech, kiedy to było .... ).

Chodzą za mną do tej pory. I niech nigdy nie przestaną ...

Just like heaven

Friday I'm in love

Lovesong

Lullaby

Boys don't cry

------------------------------------------

Just Like Heaven

"Show me how you do that trick

The one that makes me scream" she said

"The one that makes me laugh" she said

And threw her arms around my neck

"Show me how you do it

And I promise you I promise that

I'll run away with you

I'll run away with you"


Spinning on that dizzy edge

I kissed her face and kissed her head

And dreamed of all the different ways I had

To make her glow

"Why are you so far away?" she said

"Why won't you ever know that I'm in love with you

That I'm in love with you"


You, soft and only

You, lost and lonely

You, strange as angels

Dancing in the deepest oceans

Twisting in the water

You're just like a dream


Daylight licked me into shape

I must have been asleep for days

And moving lips to breathe her name

I opened up my eyes

And found myself alone alone

Alone above a raging sea

That stole the only girl I loved

And drowned her deep inside of me


You, soft and only

You, lost and lonely

You,  just like heaven

(tekst pochodzi ze strony: www.emuzyka.pl)

 

Reszta tekstów jest tutaj.

Reszta klipów jest tutaj.

Miłego słuchania i oglądania ! :-)

22:28, konwaliowe_pole , Moja muzyka
Link Komentarze (3) »
Zakładki:
Blog Konwaliowe Pole nr 2:
Dołącz - Pomóżmy wyzdrowieć Kacperkowi
Odwiedzam
Wszystkie zdjęcia moich prac decoupage na tym blogu są moją własnością i nie wyrażam zgody na ich kopiowanie i przetwarzanie !!!
TEXT TRANSLATOR:
Wszystkie zdjęcia moich prac decoupage na moim blogu są mojego autorstwa i nie wyrażam zgody na ich kopiowanie ani rozpowszechnianie bez mojej pisemnej zgody. Jeśli któraś z moich prac stanowi dla Ciebie inspirację i stworzysz coś bardzo podobnego (ale nie dosłowne kopiowanie !!!) zamieść stosowną informację w komentarzach na moim blogu i link do Konwaliowego Pola na Twoim blogu. Countomat - licznik oraz statystyki webowe (Statystyki i Analiza danych, Wykresy, Licznik, Dane statystyczne)
* Kontakt ze mną: konwaliowepole@vp.pl *
Licznik Odwiedzin, Licznik Wizyt
* KTO MNIE TERAZ ODWIEDZA: